Opgesloten voelen in de baan

"Stelt u zich eens voor, u bent tevreden over uw baan en werkt al geruime tijd voor uw huidige werkgever. Op een gegeven moment verandert er iets in uw werksituatie. Uw bedrijf verandert van koers en daar staat u niet achter. U raakt ontevreden over uw  baan. Doordat u er al behoorlijk wat dienstjaren op heeft zitten maakt u naar uw mening weinig kans op de arbeidsmarkt. 
 U voelt zich opgesloten in uw baan."


Dit is één van de scenario's die er toe kunnen leiden dat iemand zich opgesloten voelt in zijn of haar baan. Er zijn tal van oorzaken die kunnen leiden tot een dergelijk gevoel. Daar waar stress op de werkvloer en burn-outs tegenwoordig veel besproken onderwerpen zijn, heerst er over het gevoel opgesloten te zitten in de baan zowel bij organisaties als het individu nog een taboe. In een wereld waar perfectie de norm lijkt te zijn geworden durven we onze zwaktes maar moeilijk prijs te geven. We geven niet graag toe dat we ons ontevreden voelen of dat we geen uitweg meer zien. Het delen van deze imperfecties met managers en collega's gebeurt nauwelijks, terwijl dit tegenwoordig wel het geval is bij het hebben van bijvoorbeeld een burn-out. 

 Zowel in de wetenschap als in het bedrijfsleven is er nog maar weinig bekend over dit fenomeen. Het doel van mijn promotieonderzoek is om meer inzicht te krijgen in dit, voor de wetenschap nog vrij onbekende fenomeen en een handreiking te kunnen doen aan (hoger)management om dit fenomeen ook binnen organisaties meer bekendheid te geven en een taboe te doorbreken.