Moet je een ongelukkige werknemer helpen? en hoe?


Niet iedereen gaat elke ochtend fluitend naar het werk. Toch is de drempel om een andere baan te zoeken vaak groot. Maar er zijn ook andere oplossingen. Een interview met Veerle Schyns, juli 2024.

Je leest het artikel hier. 

Demotie is ook een optie


Wat als je niet op je plek bent en de enige of één van de optie(s) is om een stapje terug te doen in je functie? Vaak leeft er ontzettend veel schaamte om een dergelijke stap te zetten. Een interview met Kim van der Meulen, april 2024.

Je leest het artikel hier. 

Zo maak je werkongeluk bespreekbaar 


Hoe kun je bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers en welke rol speelt HR hierin? Een interview met Femke Beemer, maart 2024.

Je leest het artikel hier. 

Te gast bij Villa vd B - NPO Radio 1

In de uitzending van 15 februari 2024 in gesprek met Jurgen van den Berg over opgesloten zitten in je baan en hoe de 'Op je plek' podcastreeks hieraan bijdraagt. 

Je luistert het fragment hier terug. 

Uitgebreid artikel in Dagblad Trouw 

In dit artikel wordt het verhaal van 'Erik', één van de podcast gasten aangehaald. Maar vooral ook wat het met je kan doen wanneer je vastzit in een baan die niet meer bevalt. Mooi opgeschreven door Jeannine Julen inclusief foto van Bram Petraeus. Februari 2024.

Je leest het artikel hier terug. 

TIAS Dubbelinterview - 'We willen bijdragen aan duurzame loopbaanontwikkeling'

Maak kennis met de nieuwe Academic Directors van het Masterclasses Diplomatraject dr. Merel Feenstra-Verschure en dr. Sjanne Marie van den Groenendaal. Januari 2024.

BNR Werkverkenners - Duurzame doorstroom

Zitten we te comfortabel in onze huidige baan? Of zijn er andere redenen waarom we ons zo slecht voorbereiden op onze baan in de toekomst? Medio Januari in gesprek met Rens de Jong over Duurzame Doorstroom.


Luister hier terug naar de uitzending.

Expertsessie - Duurzame doorstroom

Op 21 september '23 heeft de expertsessie Duurzame Doorstroom vanuit De Buitenboordmotor plaatsgevonden. Met haar partner organisaties KPN werd een boeiende middag georganiseerd waar o.a. The People Society ook een lezing verzorgde.


Je leest hier een verslag van deze dag.

Ook in België meer aandacht voor medewerkers die ‘opgesloten geraken in hun baan’! 

November/December '23 issue van HR Square, hét Belgische vakblad voor HR arbeidsrelaties en personeelsbeleid. 


Je leest het volledige artikel dat Hilde Vereecken schreef op de HR Square website

BNR Werkverkenners - (Arche)types op de werkvloer

Van quitters tot thriving stars: volgens adviesbureau McKinsey bestaan er zes verschillende archetypes op de werkvloer. Wat heb je als organisatie aan deze categorisering? En hoe kun je het, op een goede manier inzetten?

Young Capital Recruitment Guide

Met frisse tegenzin naar je werk, uitgeblust weer naar huis en geen hoop voor de toekomst. Dat klinkt niet gezond, toch? Is het ook niet, maar wel dagelijkse realiteit voor een op de vijf werknemers. 

Je leest het volledige artikel dat Eveline Praal schreef via de link

The job whisperer 

In deze podcast serie spreken we inspirerende vrouwen en zetten vrouwelijk talent in het zonnetje. Met het doel kennis en ervaringen te delen en elkaar te inspireren. 

De VVAO is het enige landelijke netwerk voor hoogopgeleide vrouwen en Nurser Dilekci is de gastvrouw.

Baanklevers, ze zitten vrijwillig vast in hun gouden kooi

Een pagina breed artikel in Dagblad de Gooi- en Eemlander en o.a. Noord-Hollands Dagblad, De Limburger en Haarlems Dagblad. 

Schreef Yvonne Hulsbos, in het katern ‘Elke dag Wijzer', een mooi artikel over vastzitten in een gouden kooi, oftewel ‘Opgesloten’ zitten in je baan.

Lees hier het interview

Ben jij gelukkig in je baan?

In gesprek met Rens de Jong over Quiet quitting, loud leaving en rage applying.  Termen die tot de verbeelding spreken, maar het zijn ook trends die iets zeggen over onvrede op de huidige arbeidsmarkt. Wat is er aan de hand en wat kun je ertegen doen? 

Je hoort het in deze uitzending.

Medewerker die opgesloten zit in baan ook nadelig voor werkgever

Niet meer tevreden zijn in je baan, maar toch niet in staat zijn om stappen te zetten om de baan te verlaten. 

Trends in HR schreef er een artikel over...

Ben jij gelukkig in je baan?

Interview in 'De Psycholoog', vanuit het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Naar aanleiding van de keynote tijdens het jaarcongres 2023.

Lees hier het interview

Opgesloten in je baan. Hoe komen mensen in beweging?

In gesprek met Sander van Gelderen van Effectory en Glenn van der Burg  

Luister hier naar de podcast

Hoe vastzitten in een baan de kans op een burn-out vergroot

In gesprek met Estrella en Jordy van Toor van FullCharge. 

Luister hier deze interessante podcast! 

Tilburg University Magazine

Publiceerde in een editie over de arbeidsmarkt en talentontwikkeling een reeks 'tips' voor werkgevers en werknemers wanneer het gaat om 'opgesloten zitten in de baan'.

Lees hier het artikel uit handen van Marie Roelofs en Femke Trommels, Mei 2023.

NVP Magazine - voor HR Professionals

Ontevreden zittenblijvers: een groep medewerkers die niet (meer) tevreden is, maar ook niet in beweging komt. Merel Feenstra-Verschure wijdde haar promotieonderzoek eraan. Uit haar studies blijkt dat dit niet goed is voor de werknemer en ook niet voor de organisatie. Maar hoe herken je ontevreden medewerkers in jouw organisaties. Of beter: hoe voorkom je ontevredenen? “HR moet weer meer terug naar de kern.”

Lees hier het interessante artikel dat Pieter Pulleman schreef, oktober April 2023.

Je geld en/of je leven - Podcast

In gesprek met ondernemer Michiel van Vugt van NNEK Vermogensopbouw over het vastzitten in je baan en wat de sleutel elementen zijn binnen organisaties. Maart 2023.

Is de werkvloer asocialer geworden?

"Ben jij al aan quiet quitten of ‘ghost’ jij sommige collega’s? De werkplek lijkt anno 2023 een stuk onvriendelijker te zijn geworden. Maar is dat zo?"


In dit artikel ging ik in gesprek met Hans Klis over hoe het er op dit moment aan toe gaat op de werkvloer. Maart 2023.

Te gast bij 'Spraakmakers' NPO Radio 1  

Jobhoppen populair: 'Werkgevers zien meer en meer dat ze beter hun best moeten doen'. Bekijk en beluister hier het korte radio interview dat ik had met o.a. Ghislaine Plag op NPO Radio 1 over de grote groep mensen die momenteel wissel van baan. Januari 2023.

Hoe houd je je balans in 2023? - BussumsNieuws

Goede voornemens, we hebben ze allemaal. Maar uitvoeren is een ander verhaal. Oude patronen slijten immers niet in een nacht koud ijs. Begin Januari 2023 interviewde Ellen Schokker mij over mijn kijk op goede voornemens op de werkvloer.

Ben Tiggelaar Podcast - BNR Nieuwsradio  

Medio december verscheen de Ben Tiggelaar podcast "Opgesloten in je baan? Dit doe je er aan!" Het gesprek dat opgenomen werd in de BNR Nieuwsradio studio beluister je hier. 

Interview - MT/Sprout 

Eind november verscheen het interview "De gouden kooi: waarom je blijft plakken in een baan die ongelukkig maakt". Het interview geschreven door Crissy Mulder van MT/Sprout lees je hieronder.

Te gast bij Vroeg! - NPO Radio 1

Op 14 november luidde ik de week van de werkstress in (14-18 nov.) samen met Raounak Khaddari bij NPO Radio 1 tijdens de radiouitzending Vroeg!

Waarom carrière maken als je tijd kunt besteden aan dingen die er voor jou écht toe doen?

Journalist Raounak Khaddafi (28) onderzoekt in de serie Nieuwe lichting hoe twintigers en dertigers hun weg zoeken in de stad, Hedy d'Ancona (84) reageert. Deze keer: de ambitieswitch. Waarom carrière maken, als je tijd kunt besteden aan dingen die er voor jou écht toe doen? 

Gezond & Vitaal special van BDU Media 

In de special gezond & vitaal, samen verspreid met de lokale kranten schreef Naomi Heidinga een prachtig mooi artikel en maakt ze ook nog eens een fantastisch mooie foto.  

Studium Generale - De Tafel van Martinus

Bekijk hier het gesprek dat ik met host Richard Engelfriet had tijdens de wetenschappelijke talkshow - Tafel van Martinus in de Schouwburg van Tilburg, oktober 2022.

In 'De nacht van...' alles over 'Quiet Quitters'

Luister hier (vanaf 2:43:00) het interview dat ik had met presentator Mirthe van der Drift in de nacht van KRO-NCRV / NPO Radio 1 over het fenomeen #quietquitting. Wat is het precies? Is het slecht dat we quiet quitters hebben? én Waardoor we hiermee te maken hebben? oktober 2022.

Opgesloten in je baan: ‘Mensen zien geen uitweg meer’

Lees hier het mooie artikel dat Doetie Talsma schreef ter gelegenheid van mijn promotie en mijn proefschrift, oktober 2022.

Te gast bij 'Spraakmakers' NPO Radio 1  

Bekijk en beluister hier het radio interview dat ik had met o.a. Ghislaine Plag op NPO Radio 1 over het met lood in je schoenen naar je werk gaan en het toch niet vertrekken, zij die - 'opgesloten in hun baan' zitten, oktober 2022.

De Jortcast

Beluister hier vanaf ongeveer 20 minuten Jort zijn visie over het opgesloten zitten in je baan, oktober 2022.

Te gast in de rubriek 'De jonge dr.'  

Beluister hier vanaf (39 minuten) het radiofragment, dat ik samen met Jort Kelder op NPO Radio 1 gaf over het opgesloten zitten in de baan en wat daar, volgens mij, aan gedaan moet worden, oktober 2022.

Opgesloten in je baan? Praat erover, zegt dr. Merel Feenstra-Verschure uit Naarden

Lees hier het persoonlijke verhaal in het Naardernieuws (Bussumsnieuws & Muidernieuws) dat Ellen Schokker van het Naardernieuws schreef over mijn promotieonderzoek en wat daar voor nodig was om uiteindelijk het einddoel te behalen, oktober 2022.

Wie vastloopt in zijn baan, komt maar moeilijk vrij. ‘Mensen schamen zich’

Lees hier het artikel dat Hans-Lukas Zuurman van het Nederlands Dagblad schreef over het opgesloten zitten in de baan, oktober 2022.

Waarom veel mensen ontevreden zijn in hun werk maar toch geen nieuwe baan zoeken

Lees hier het artikel dat Sanne Wolters van AD.nl schreef ter gelegenheid van mijn promotie en het proefschrift dat ik schreef, oktober 2022.

Opgesloten in je baan? Dat bestaat, volgens de wetenschap: ‘Heerst taboe op’

Lees hier het artikel dat Julia Osendarp van Metronieuws schreef ter gelegenheid van mijn promotie en het proefschrift dat ik schreef, september 2022.

Opgesloten in je baan: Taboe op werkvloer is risico op burn-out

Lees hier het persbericht dat de HvA schreef ter gelegenheid van mijn promotie en het proefschrift dat ik schreef, september 2022.

Opgesloten in je baan: door taboe op de werkvloer risico op burn-out

Bekijk hier het persbericht dat verscheen ter gelegenheid van mijn promotie aan Tilburg University, september 2022.

Vast in een baan, wat doe je daaraan?

Lees hier het interview dat ik met Nancy Peeters van het Netwerk Werkgeluk schreef naar aanleiding van een Mastermind sessie die ik gaf, mei 2022.

Podcast met Lucas Swennen - Happiness Bureau

Luister hier naar de podcast die ik samen met Lucas maakte @ Tilburg University, april 2022.